Postavte si dům stisknutím tlačítka za 8 minut

Matěj Machytka

O domech vytištěných 3D tiskárnou už jsme psali. Bydlení za méně než 10 minut stiskem jednoho tlačítka je ale novinka.

Britská firma Ten Fold Engineering vyvinula dům, kterému od vyložení z kamionu stačí pouhých 8 minut k tomu, aby sám sebe postavil. Žádné kopání, žádná práce navíc – jediný požadovaný nástroj je elektrická vrtačka. Za stejný čas se umí i složit a popojet jinam.

Dům se z kompaktního kontejneru dokáže rozložit až na trojnásobek velikosti při převozu a nabídnout svému obyvateli komfortních 64 m2. Pokud vás láká bydlení mimo civilizaci bez závislosti na inženýrských sítích, k systému lze snadno připojit i solární panely.

V současnosti má společnost několik životaschopných prototypů a na svých stránkách uvádí, že její technologie je připravena a první zájemci se svého příbytku dočkají v září.

Plány firmy jsou navíc mnohem širší, než jen vyrábění skladného obydlí pro digitální nomády. Revoluční konstrukce najde uplatnění jako polní nemocnice, škola v rozvojových zemích, na festivalech, výzkumná stanice v extrémních podmínkách, pop-up prodejna, restaurace a všechno mezi tím.

Vývojáři slibují maximální přizpůsobení požadavkům každého zákazníka, proto se konečná cena bude výrazně lišit případ od případu. Základní konfigurace startuje v přepočtu na 3 000 000 Kč.

Už se také vidíte s novou chatkou uprostřed hor? Dejte nám vědět na Facebooku.