Zamrzne v Praze bez metropolitního plánu veškerá výstavba?

Matěj Machytka

Nový plán bude hotový v roce 2022, stávající končí ale o dva roky dříve. Co se stane pak? Stavět se prý nepřestane.

Metropolitní plán je klíčový dokument, podle kterého se ve městě řídí rozvoj. Určuje, kde se stavět může a za jakých podmínek, a kde naopak vůbec. Jeho součástí je i výšková regulace nebo povinnost developera budovat kromě komerčních staveb i veřejný prostor.

Platnost současného plánu vyprší v roce 2020 a již teď je jasné, že do té doby se nová studie nestihne řádně projednat a opřipomínkovat. Každý občan Prahy má totiž možnost se k návrhu vyjádřit. Právě hotový návrh je podmínkou pro to, aby se celá věc mohla pohnout kupředu. Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR), který jej připravuje, odhaduje termín dokončení nejpozději na letošní září. Celý rok 2018 pak spolkne projednávání s městskými částmi i státní správou.

Pražané se s novou vizí města budou moct v příštích letech seznámit v pojízdných stáncích, které Praha speciálně rozmístí po metropoli. V platnost by pak celá snaha měla vejít v roce 2023.

Dopad na novou výstavbu

Mezi lety 2020 a 2023 kvůli absenci plánu v Praze hrozí stavební bezvládí. Nastat ale nemusí. Platnost plánu totiž může prodloužit sněmovna. A i kdyby se tak nestalo, bude se stavět podle zásad územního rozvoje a územních studiích pro konkrétní lokality. Tento přístup by naopak využití klíčových území mohl urychlit.

Vedení města totiž pro důležitá místa začalo prioritně zpracovávat samostatné územní dokumentace, které stanoví nová pravidla ještě před rokem 2023. A o jaké části Prahy se jedná? Jde především o velké brownfieldy v širším centru města jako je žižkovské nákladové nádraží nebo nádraží Bubny, kde v současnosti brzdí novou výstavbu uzávěry. To je dobrá zpráva nejen pro developery, ale i pro zájemce o bydlení v hlavním městě. Jak vyplývá z našich statistik, volných bytů v nových projektech stále ubývá. Na konci března jich bylo necelých 3900.

Podle IPR se kolem centra města nachází zhruba 950 hektarů brownfieldů. Tolik prostoru by stačilo na vybudování bytů, infrastruktury i plné občanské vybavenosti minimálně pro 100 tisíc lidí.