Chcete bydlet hned u metra? Podívejte se na ceny bytů u všech stanic

Matěj Machytka

Metro je často nejrychlejší způsob dopravy v Praze. Pokud k němu nechcete jezdit 20 minut autobusem, podívejte se na ceny bytů, které leží v okruhu 500 metrů od stanic. Spočítali jsme je v rámci MetroIndexu.

A jak MetroIndex za první pololetí 2018 vypadá? Nejdražší stanicí v metropoli nadále zůstává Staroměstská. Byty v okolních 500 metrech se průměrně prodávaly za 156 985 Kč za metr čtvereční. Druhá nejdražší je nyní Národní třída s průměrem 142 043 Kč/m2. Naopak nejlevnější zastávkou už nejsou Roztyly, ale Luka s průměrnou cenou 54 598 Kč/m2. Hned za nimi je s cenou zatím hypotetická zastávka Písnice. V MetroIndexu totiž sledujeme i ceny kolem plánované linky D. Trojku nejlevnějších uzavírá Černý most.

Když cenu za metr převedeme na ukázkový 80 metrový byt, zjistíme následující. Na Lukách za něj zaplatíte 4 367 840 Kč. Na Staroměstské pak 11 363 440 Kč.

MetroIndex vydáváme dvakrát ročně. Vždy za první a druhé pololetí. Výsledné ceny vychází z provedených transakcí zapsaných v katastru nemovitostí v daném období. Započítáváme pouze byty, které se nachází ve vzdálenosti do 500 metrů od metra. U stanic s hvězdičkou je to 1 km, protože v těsnější blízkosti není dostatek prodejů.

Dostupnost metra je velmi často používána jako prodejní argument u nových developerských projektů. Jak se na MHD díváte vy? Hraje pro vás při výběru bydlení roli? Dejte nám vědět na Facebooku.